Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w serwisie, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies (tzw. ciasteczek) na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.   ZAMKNIJ !

Czy czekolada jest zdrowa dla organizmu? - I tak i nie... Luty 27, 2014    99098 odsłon 31 wyróżnień   Wyróżniam!
Chcesz pomóc w rozwoju portalu?
Informacja prawna

Czy czekolada jest zdrowa dla organizmu? - I tak i nie...

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, między innymi z uwagi na to, że to tak naprawdę nie chodzi o czekoladę ale o kakao. Składniki zawarte w kakao mogą być zdrowe ale wysokokaloryczne batony i czekolady mogą niekoniecznie wpływać pozytywnie.
Kakao powstaje z palenia ziaren kakaowca. Jest ono bogate w związki roślinne zwane flawonoidami kakao, które według badań mają dobroczynny wpływ na ryzyko zachorowania na choroby serca, jak również na przepływ krwi do mózgu. Natomiast czekolada i batony czekoladowe zawierają cukier, mleko i inne składniki, które mogą neutralizować korzystne wartości jakie posiada samo kakao.

Flawonoidy w kakao, w głównej mierze katechiny, epikatechiny oraz prokyanidiny uważa się, że pomagają układowi sercowo-naczyniowemu poprzez obniżanie cholesterolu, redukując stany zapalne i zapobiegając tworzeniu się zakrzepów krwi. Z analizy przeprowadzonych 24 badań dotyczących wpływu kakao wynika, że flawonoidy w nim zawarte obniżają ciśnienie krwi i niezdrowy cholesterol LDL, zwiększają zdrowy cholesterol, usprawniają przepływ krwi i obniżają insulinooporność (- stan, w którym organizm nie wykorzystuje insuliny efektywnie, co jest związane z cukrzycą typu 2 i chorobami serca). Jednak jak dotąd nie udało się potwierdzić, czy te benefity mogą zabezpieczyć na stałe organizm czy są to tylko krótkotrwałe efekty.

Naukowcy odkryli również, że spożywanie kakao może być zdrowe dla mózgu. Według badań przeprowadzonych na starszych osobach, została wykryta zależność pomiędzy piciem kubka kakao dziennie przez 30 dni a poprawą przepływu krwi do sektorów w mózgu odpowiedzialnych za pamięć i myślenie. Natomiast naukowcy z Włoch odkryli, że osoby z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych (łagodne problemy z pamięcią i umiejętnością myślenia zwiększające ryzyko wystąpienia demencji), które piły kakao bogate w flawonoidy prezentowały się lepiej podczas testów z funkcji umysłowych i zdolności mówienia niż osoby, które spożywały kakao o małej zawartości flawonoidów. 
Oczywiście te badania nie dają klarownych wniosków na to, że spożywanie kakao może zabezpieczyć przed demencją lub innymi rodzajami umysłowego upośledzenia ale potwierdzają ochronne właściwości kakao dla mózgu.

Według przeprowadzonych doświadczeń, średnia dawka przyjmowanych flawonoidów powinna być w wielkości około 400 miligramów dziennie. Problem w tym, że aby pozyskać taką ilość z popularnych i łatwo dostępnych czekolad należałoby skonsumować około 8 batonów ciemnej czekolady lub 30 batonów mlecznej, co oczywiście zniweczy pozytywny efekt dla organizmu, jaki by mógł przyjść z flawonoidów. Należy więc skupić się na znalezieniu produktów zawierających duże stężenie kakao (70% lub więcej), niektóre produkty dostępne na rynku mogą zawierać nawet do 250 miligramów flawonoidów. Zatem sprawdzaj wartości odżywcze zawarte na produktach czekoladowych i jeżeli już musisz zjeść czekoladę, wybierz ciemną.

Źródło: Harvard

Powrót do listy artykułów

Rodzaje jednostek

Tagi