Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w serwisie, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies (tzw. ciasteczek) na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.   ZAMKNIJ !

Schudnij jedząc świadomie Marzec 04, 2013    99650 odsłon 108 poleceń   POLECAM!

Schudnij jedząc świadomie

Stale rosnący zbiór badań sugeruje, że wolniejszy, bardziej przemyślany sposób jedzenia może pomóc w problemach z wagą oraz kierować niektórych ludzi do wyboru bardziej zdrowych form żywności.
To alternatywne podejście zostało nazwane "świadomym jedzeniem". Jest ono oparte na buddyjskiej koncepcji uważności, która obejmuje bycie w pełni świadomym, na to co dzieje się wewnątrz i wokół ciebie w tej chwili. W innych dziedzinach techniki uważności, zostały zaproponowane jako sposób na obniżanie poziomu stres i łagodzenie problemów, takich jak wysokie ciśnienie krwi i przewlekłe trudności ze strony przewodu pokarmowego.
W zastosowaniu do spożywania, uważność pozwala:
- zwrócić większą uwagę na kolor, zapach, smak i teksturę jedzenia,
- przeżuwać spokojnie, powoli, bez pośpiechu, delektując się bardziej konsumowanym produktem,
- pozbyć się zakłóceń, takich jak telewizor lub czytanie,
- nauczyć się radzenia sobie z poczuciem winy, lęku lub nadmiernego podniecenia jedzeniem.
Niektóre elementy takiego sposobu jedzenia mogą być podobne do technik promowanych przez H. Fletchera (1849–1919) – amerykańskiego naukowca promującego dokładniejsze i dłuższe przeżuwanie pokarmów przed połknięciem.

Połączenie umysł-brzuch
Trawienie pociąga za sobą złożoną serię sygnałów hormonalnych pomiędzy narządami układu pokarmowego a nerwowego. Mózg potrzebuje około 20 minut, aby zarejestrować uczucie sytości. Jeśli ktoś je zbyt szybko, może wystąpić uczucie sytości dopiero po przejedzeniu. Istnieją także powody, aby twierdzić, że jedzenie w sytuacji gdy jesteśmy rozproszeni przez inne czynności, takie jak prowadzenie pojazdów lub pisanie, może spowolnić lub zatrzymać proces trawienia w podobny sposób jak robi to organizm podczas reakcji na ostry stres ( podczas reakcji "walcz lub uciekaj"). A jeśli nie trawimy dobrze, możemy tracić wartości odżywcze produktów, które spożywamy.
Lilian Cheung, dietetyk i wykładowca w Harvard School of Public Health, przedstawia świadome jedzenie jako sposób pozbycia się niechcianych kilogramów w swojej książce z 2010r.: “Savor. Mindful Eating, Mindful Life” (Delektuj się. Świadome jedzenie, świadome życie), którą napisała wspólnie mistrzem Zen - Thich Nhat Hanh. Książka łączy naukę z filozofią buddyjską.   
Stephanie Meyers, dietetyk z Dana-Farber Cancer Institute, wykorzystuje techniki świadomego jedzenia, aby pomóc pacjentom chorym na raka na wiele różnych sposobów, na przykład poprzez medytacje nad jedzeniem gdy powracają oni do normalnego sposobu pożywiania się, po karmieniu przez rurkę. Jedną z takich form medytacji może być wgryzanie się w plasterek jabłka, zamknięcie oczu i skupienie się na doświadczeniach zmysłowych z degustacją, żuciem i przełykaniem włącznie.

Świadome pożywianie się jako sposób leczenia dla nadmiernie jedzących.

Psycholog Jean Kristeller z Indiana State University i jej koledzy z Duke University prowadzą naukę technik świadomego żywienia leczących z obżarstwa. Kristeller i inni specjaliści uważają, że świadome pożywianie się pomaga rozpoznać różnicę między emocjonalnym a fizycznym głodem i sytością. Wprowadzając "moment wyboru" pomiędzy pragnienie a jedzenie. 

Liczne badania wykazały, że świadome strategie żywieniowe mogą pomóc w leczeniu zaburzeń odżywiania i pomóc w utracie wagi.

Dla przykładu:

W badaniach z udziałem 150 osób nadmiernie się objadających, porównano terapie świadomego jedzenia ze standardowymi sposobami leczenia. Obie formy spowodowały spadki w objadaniu się i ryzyku zachorowania na depresję, ale terapia na bazie świadomego jedzenia pomagała ludziom cieszyć się bardziej z konsumpcji i zmniejszała poczucie walki o kontrolę sposobu ich pożywiania się. Dodatkowo Ci, którzy medytowali częściej (zarówno w porze posiłków, jak i przez cały dzień) wynieśli jeszcze większe profity z programu.


Jak rozpocząć świadome jedzenie?
Eksperci sugerują, aby świadome jedzenie rozpoczynać stopniowo. Jeść jeden posiłek dziennie lub tygodniowo w wolniejszy bardziej uważny sposób.

Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc Ci zacząć:
- Ustaw timer kuchenny na 20 minut, czas ten wykorzystaj na spożycie normalnej wielkości posiłku.
- Staraj się jeść z ręki nie dominującej - jeśli jesteś praworęczny, trzymaj widelec w lewej ręce podczas podnoszenia pokarmu do ust.
- Użyj pałeczek, jeżeli na ogół z nich nie korzystasz.
- Jedz w milczeniu przez pięć minut, myśląc o tym, jak doszło do powstania tej żywności, jaką drogę przeszło, od promieni słonecznych i wody, przez rolnika lub plantatora, do sklepu i Twojego domu.
- Bierz małe kęsy i przeżuwaj je dokładnie.
- Przed otwarciem lodówki lub szafki, weź głęboki oddech i zapytaj siebie: "Czy naprawdę jestem głodny?" Czy może wolałbym robić coś innego, np. pospacerować, poczytać?.

Życzymy powodzenia!

Źródło


Powrót do listy artykułów

Rodzaje jednostek

Tagi