Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w serwisie, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies (tzw. ciasteczek) na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.   ZAMKNIJ !

1 prosty sposób, aby zapewnić sobie zdrowe pożywienie. Styczeń 13, 2015    69782 odsłony 67 poleceń   POLECAM!

1 prosty sposób, aby zapewnić sobie zdrowe pożywienie.

Jeżeli przytłacza Cię liczba reguł do przestrzegania, aby zapewnić sobie zdrową dietę to mamy dla Ciebie jedno proste i skuteczne rozwiązanie.

Jeżeli przestrzegasz tej reguły to wiesz, że działa. Jeżeli nie, to zobaczysz niesamowite efekty po tym jak zaczniesz ją stosować.

Więc co jest tym sekretem?

Gotowanie samemu!

Tak to jest takie proste! Gotując samemu zwrócisz uwagę na to co będziesz spożywał, jakiej jakości będą produkty, jak je przyprawisz i przyrządzisz. Zmieni się totalnie sposób w jaki będziesz jadł przygotowany posiłek. Poczujesz satysfakcję z przygotowania i (możesz wierzyć lub nie) wpłynie to znacząco na jakość trawienia i absorbowania zawartych w pożywieniu związków przez organizm.

Wszyscy wiemy o tym doskonale, że większość gotowej żywności, którą kupujemy jest przygotowywana zupełnie inaczej niż w warunkach domowych. Jest to produkcja, nie gotowanie. Dodawane są zbyt duże ilości soli, cukru, różnej maści utwardzaczy, substancji nie wpływających korzystnie na zdrowie takich jak gluten itp., a pochodzenie użytych produktów jest często kontrowersyjne. Przyczyn tego jest bardzo wiele, od wymogu przydatności do spożycia, do wąskiej specjalizacji producentów żywności i czasami również wiedzy o zdrowiu.

Dla przykładu, istnieje bardzo mało firm produkujących żywność, które skupiają się na tym by zapewnić przysłowiowemu Kowalskiemu pełnowartościowe pożywienie na cały dzień. Praktycznie wszystkie firmy produkujące żywność skupiają się na wytwarzaniu wąskiej grupy produktów, która jest później stosunkowo tania i łatwo dostępna. Co innego by było gdybyśmy te łatwo dostępne produkty (np. chipsy, jogurty czy słodycze) mieli sami przygotowywać, we własnej kuchni. Z pewnością jedlibyśmy je dużo rzadziej niż obecnie.

Warto o tym pamiętać każdego dnia - Gotuj w domu, gotuj sam, gotuj zdrowo!

 

Źródło: The Spirit Science

Powrót do listy artykułów

Rodzaje jednostek

Tagi