Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w serwisie, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies (tzw. ciasteczek) na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.   ZAMKNIJ !

Jak ważne dla organizmu jest śniadanie? Marzec 04, 2013    99748 odsłon 103 polecenia   POLECAM!

Jak ważne dla organizmu jest śniadanie?

Śniadanie, po przespanej nocy daje organizmowi energię i niezbędne wartości odżywcze. Badania sugerują, że regularne spożywanie śniadania, jego pora i zawartość są mocno powiązane z dobrym zdrowiem.

Mimo tych ważnych i jakże oczywistych informacji, duża liczba osób omija poranny posiłek. Przegląd ponad 20 badań wykazał, że między 1,7% a 30% populacji krajów rozwiniętych, nie je śniadania regularnie.

Podczas snu, związki chemiczne w naszych ciałach trawią wcześniej spożytą żywność. Rano jesteśmy gotowi do konsumpcji kolejnego pokarmu. Zawartość cukru (glukozy) we krwi, po przebudzeniu, potrzebna do zasilenia naszych mięśni i mózgu jest zwykle na niskim poziomie, śniadanie pomaga go uzupełnić. Lecz jeżeli je pominiemy, możemy zacząć wykorzystywać nasze rezerwy energetyczne - w tym, to co jest przechowywane w naszych mięśniach. Czujemy się zmęczeni. Jesteśmy bardziej podatni na tzw. szybką żywność (słodycze, Fast foody itp.) oraz na spożywanie zbyt dużych posiłków podczas reszty dnia.

Według naukowców, pomijanie śniadania to najgorszy wybór z możliwych. Zaburza się wtedy cały rytm dobowy funkcjonowania naszego układu trawiennego. Nawet mała ilość pożywienia w odstępie około 1 godziny od przebudzenia, poprawia sytuację. Pożywianie się o poranku jest najbardziej wskazane dla dzieci i młodzieży, których potrzeby metaboliczne są stosunkowo większe niż u dorosłych.

Badania:

Badania wykazały, że regularne spożywanie śniadania jest powiązane ze wszystkim, od poprawy pamięci i koncentracji, do obniżania poziomu "złego" cholesterolu LDL , zmniejszenia ryzyka wystąpienia otyłości, cukrzycy i chorób serca.

Mimo, że wszystkie te korzystne efekty trudno jest powiązać niepodważalnymi dowodami bezpośrednio ze śniadaniem, to śmiało można wnieść wielce wiarygodną tezę, że konsumenci śniadań mają tendencję do zdrowszego stylu życia.

Kwestią sporną w prowadzonych badaniach może być nie do końca wiarygodne podejście badanych i źródła finansowania, niektórych z doświadczeń – często przez firmy produkujące żywność śniadaniową. Stąd nie do końca potwierdzające się, ze stanem faktycznym, statystyki lub wnioski eksperymentów, szczególnie te wykorzystywane w reklamach. Pomimo wymienionych niejasności ilość badań potwierdzających zalety spożywania śniadania jest dosyć przekonywująca.

Wiele przeprowadzonych badań koncentruje się na temacie zależności między wagą a śniadaniem. Naukowcy odkryli, że średni zjadacze śniadań, są szczuplejsi niż ci, którzy ich nie jedzą. Wprowadzenie białka i błonnika do żołądka jako pierwszej rzeczy w ciągu dnia, może ograniczyć apetyt w późniejszych godzinach.

Interesujące badania zostały opublikowane w 2010 roku w American Journal of Clinical Nutrition. Przeanalizowano wzorce śniadaniowe kilku tysięcy Australijczyków w 1985 roku, gdy byli dziećmi, a następnie  20 lat później, gdy byli dorośli.

Uczestnicy badania, którzy zgłosili pomijanie śniadania zarówno podczas wieku dziecięcego oraz dorosłego byli ciężsi, posiadali większy obwód talii, wyższy poziomu cholesterolu LDL i mniej zdrową dietę niż ci, którzy zgłaszali spożywanie śniadania w obu okresach życia.

Ale śniadanie nie koniecznie musi powodować spadek naszej wagi.

W 2011 roku niemieccy naukowcy stwierdzili, że wielkość w sprawach śniadaniowych ma znaczenie: zbadane osoby, które jadły duże posiłki nad ranem, spożywały nie mniej lecz więcej kalorii w ciągu dnia. Stąd wniosek: należy rozważyć mniejsze śniadania, jeśli chce się obciąć liczbę kalorii.

Dietetycy twierdzą, że dobre śniadanie powinno zawierać pewne ilości węglowodanów (z produktów pełnoziarnistych, owoców lub warzyw – bogatych w błonnik), „chude białka” z takich produktów jak: jajka lub jogurtu (grecki jogurt zawiera więcej białka niż zwykły), i niektóre zdrowe tłuszcze, np. te zawarte w orzechach lub łososiu.

Dla przykładu: omlet warzywny z pełnoziarnistym pieczywem kwalifikuje się w ramach dobrego śniadania, podobnie jak miska bogatych w błonnik płatków zbożowych doprawionych świeżymi owocami, z garstką migdałów lub orzechów, zalanych mlekiem sojowym lub mlekiem o obniżonej zawartości tłuszczu.

Węglowodany często posiadają złą reputację w książkach dotyczących diety, ale mimo to uważa się je za dobre śniadanie. Zostały one podzielone na proste lub złożone, na podstawie zawartości cząsteczek cukru. Innym stosowanym sposobem klasyfikacji, jest ich wpływ na poziom cukru we krwi. (*Indeks glikemiczny - klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi). Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym są trawione szybko i mogą powodować skok poziomu cukru we krwi, w wyniku czego wyzwala się wyjątkowo duża ilość insuliny do sprowadzenia go na prawidłowy poziom. Bagietki, ciastka i słodkie płatki śniadaniowe mają zwykle indeks glikemiczny średni lub wysoki. Niektóre badania pokazują, że wysoko zindeksowana glikemiczna żywność powoduje, że ludzie są głodni wcześniej. Dieta wysoko-glikemiczna została powiązana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy, choroby serca, przyrostu masy ciała, oraz innych niechcianych dolegliwości.

Wnioski:

Pełnoziarnista żywność pozwoli zmniejszyć ilość węglowodanów i utrzymać indeks glikemiczny śniadania na niskim poziomie.

Oprócz stabilizacji poziomu cukru we krwi, produkty pełnoziarniste dostarczają witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy, dietetycznego błonnika, enzymów roślinnych i innych potencjalnie cennych substancji. Chronią przed wieloma chorobami, w tym cukrzycą, chorobami serca oraz dolegliwościami takimi jak zaparcia lub nadwaga i otyłość. To znakomitą forma śniadania.

 

Źródło 1 ; Źródło 2

Powrót do listy artykułów

Rodzaje jednostek

Tagi