Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w serwisie, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies (tzw. ciasteczek) na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.   ZAMKNIJ !

Kawa pomaga, czy szkodzi? Marzec 04, 2013    100460 odsłon 97 poleceń   POLECAM!

Kawa pomaga, czy szkodzi?

W 2011 r. naukowcy stwierdzili, że picie kawy jest powiązane ze spadkiem ryzyka wystąpienia depresji u kobiet, raka prostaty u mężczyzn oraz  udaru mózgu u obu płci. Co więcej kawa wykazuje działania ochronne przed chorobą Parkinsona, cukrzycą lub niektórymi typami nowotworów.

Mimo, że zawiera dosłownie tysiące różnych substancji, kofeinę badano bardziej niż jakikolwiek inny składnik. Jednak niektóre doniesienia wskazują, że kawa z kofeiną czy bez kofeiny daje ten sam efekt dla zdrowia, co sugeruje, że jest coś więcej pożytecznego w kawie niż tylko jedna substancja. Te trochę mniej znane substancje uważa się za działające pozytywnie w innych częściach ciała, podczas gdy kofeina dobrze wpływa na mózg.

Kofeina i pozostałe substancje zawarte w kawie wydają się mieć swoje dobre i złe strony ale ogólny wynik może zależeć od tego jak bardzo plusy przebiją minusy spożywania.

Sprawdźmy więc co jest interesującego w kawie:

Kofeina. Kofeina prawdopodobnie ma wiele destynacji w mózgu, ale jej głównym wydaje się być receptor adenozyny. Część mózgu (narażona na chorobę Parkinsona), znana jako prążkowie jest ładowana z receptorów adenozyny. Przez dokowanie na nich kofeina może mieć pewne działania ochronne przed chorobą. Kofeina ma krótkotrwałe negatywne skutki na układ krążenia, podnosi ciśnienie krwi i być może wpływa na sztywnienie tętnic ale zwykłe spożywanie może nie uaktywniać części  z tych czynników.

Cafestol i kahweol. Kawa zawiera oleiste substancje zwane diterpeny; dwa główne typy to cafestol i kahweol. Mogą one mieć działanie przeciwnowotworowe, ale mają też wadę, gdyż zwiększają poziom cholesterolu. Filtry do kawy stanowią pułapkę dla większość tych związków i przez to nie kończą w napoju, który ludzie konsumują.

Antyoksydanty (Przeciwutleniacze). Przeciwutleniacze są substancjami, które pomagają w ochronie wrażliwych tkanek, np. tych wewnątrz naczyń krwionośnych. Kawa zawiera sporo przeciwutleniaczy, w tym jeden potężny o nazwie kwas chlorogenowy.

Witaminy i minerały. Kawa nie jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, ale zawiera niewielkie ilości magnezu i potasu.

Sprawdźmy jak działa kawa w odniesieniu do takich chorób jak:

Alzheimer - niektóre wstępne badania wskazują na działanie przeciw płytkom beta-amyloidu, które mogą mieć przyczynową rolę w chorobie Alzheimera.

Rak - badania wskazują na mniejsze ryzyko zachorowalności na: rak trzonu macicy, rak agresywny prostaty, rak piersi - estrogen-receptor negatywny, ale nie na raka przełyku. Przeciwutleniające i przeciwzapalne substancje mogą być odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe.

Cukrzyca - wpływ na insulinę i poziom cukru we krwi, które definiuje cukrzycę wydaje się być tymczasowy. Regularne stosowanie wiąże się z mniejszym ryzykiem, ale wysokie spożycie (3-6 filiżanek dziennie) wydaje się dawać lepszy efekt. Ochrona może przychodzić wraz ze wzrostem hormonu adiponektyny i innych czynników, które wpływają na insulinę i poziom cukru we krwi.

Atak serca - picie kawy zwiększa niektóre czynniki (homocysteinę) związane z wyższym ryzykiem zachorowalności, ale umiarkowana konsumpcja (1-3 filiżanek dziennie) została powiązana z niewielkim spadkiem ryzyka. Dowody na ewentualny efekt ochronny są bardziej przemawiające w przypadku kobiet.

Udar mózgu - umiarkowane spożycie (3-4 filiżanek dziennie) wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowalności, ale szansa na udar może zwiększyć się bezpośrednio po spożyciu, szczególnie wśród rzadkich konsumentów.

Choroby wątroby - picie kawy jest związane z niższym poziomem enzymów, które wskazują na uszkodzenie wątroby i stany zapalne. Kawa może usprawnić metody leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C lub wspomóc ochronę przed rakiem wątroby. Cafestol i kahweol, substancje znajdujące się w niefiltrowanej kawie, mogą być odpowiedzialne za dobroczynne efekty dla wątroby.            

Parkinson - badania wykazują umiarkowany (25%) spadek ryzyka zachorowania dla pijących kawę (efekt jest mniejszy u kobiet). Naukowcy znaleźli również dowody na aktywizowanie się części mózgu dotkniętych chorobą Parkinsona.

Podsumowując:

Wszystkie pozytywne informacje z przeprowadzonych badań i wszystkie zdrowe składniki kawy to dobre wieści dla konsumentów. Dlatego pasjonaci „czarnego trunku” mogą teraz odetchnąć, zrelaksować się i delektować smakiem kawy.



Źródło: Harvard Health Publishing

Powrót do listy artykułów

Rodzaje jednostek

Tagi