Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w serwisie, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies (tzw. ciasteczek) na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.   ZAMKNIJ !

Dieta niskoproteinowa = niedobór białka w organizmie Marzec 04, 2013    102799 odsłon 131 poleceń   POLECAM!

Dieta niskoproteinowa = niedobór białka w organizmie

Najnowsze badania donoszą, że osoby spożywające nadmiar kalorii w diecie ubogiej w białka mogą uzyskać mniejszą wagę niż inni, lecz robią to kosztem utraty beztłuszczowej masy ciała.

W kontrolowanym eksperymencie opublikowanym 4 stycznia w „ The Journal of American Medical Association”, naukowcy hospitalizowali 25 ochotników, gdzie każdy został poddany diecie stabilizującej ich wagę, na okres od 13 do 25 dni. Następnie losowo przydzielono ich do diet składających się w 5 procentach, 15 procentach lub 25 procentach z białka, przez dwa miesiące zaaplikowano im 40 procent więcej kalorii niż wymagała tego wcześniej wprowadzona dieta stabilizująca wagę.

Nie było zaskoczeniem, że wszyscy przybrali na wadze. Pacjenci na diecie normalnej i wysokiej w zawartość białka przytyli średnio ponad 6 kg a Ci poddani diecie o niskiej zawartości białka ponad 3 kg.

Każdy zyskał około 3,4 kilograma masy tkanki tłuszczowej, ale wyniki dla beztłuszczowej masy ciała były inne. Grupa poddana diecie o zawartości białka w średniej ilości uzyskała 2,85 kg beztłuszczowej masy ciała, a konsumenci na diecie wysokobiałkowej 3,17 kg. Natomiast grupa poddana diecie niskobiałkowej, stracił około 0,7 kg beztłuszczowej masy ciała.

Można wyciągnąć wnioski, że dieta nisko-proteinowa (dieta o małej zawartości białka) może powodować spadek wagi ciała, jednak jest to spadek beztłuszczowej masy ciała. Brak uzupełnienia w postaci spożycia właściwej ilości białek powoduje pobieranie tych elementów z ilości wcześniej zmagazynowanych.

Jedzenie nisko-proteinowe a zarazem wysokokaloryczne musi być spożyte w większych ilościach aby dostarczyć odpowiedniej ilości białek do organizmu. W praktyce dochodzi do wzrostu wagi ciała wraz z jednoczesnym osłabianiem go poprzez niedostarczenie odpowiedniej ilości protein lub nieregularnym dostarczaniem odpowiedniej ilości protein.

Często to zjawisko jest spotykane u osób otyłych, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia oraz łatwiej zapadają na choroby mimo dostarczenia dużej ilości pokarmu do organizmu. Pokarm jest dostarczany ale jest to pokarm niewłaściwy.

Niedostarczenie odpowiedniej ilości białek osłabia nasz układ odpornościowy (białka są częścią układu odpornościowego – immunoglobuliny czyli przeciwciała).

Niedobory białka mogą być odpowiedzialne za:
- anemię,
- zmniejszoną odporność,
- skłonność do występowania owrzodzeń błony śluzowej przewodu pokarmowego,
- zahamowanie wzrostu i rozwoju niemowląt,
- zmiany degeneracyjne wątroby,
- osłabienie zdolności regeneracji tkanek,
- łamliwość paznokci, wypadanie włosów, szorstkość skóry,
- wczesne starzenie się (zmarszczki),
- obrzęki stawów,
- depresję.

Pamiętajmy jednak, że dieta by być zdrową musi oscylować wokół tzw. „złotego środka”. Nie zawierając zbyt małej lub zbyt dużej ilości protein (nadmierna podaż białka powoduje zaburzenia metabolizmu, co może doprowadzić do miażdżycy, zaburzeń w pracy wątroby i nerek. Nadmiar białek w organizmie przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby serca, nowotwory jelita grubego, alergie, choroby nerwowe i nadciśnienie tętnicze, oraz częściej mogą występować zaparcia, nerwowości i kłopoty ze snem).

Osoba dorosła powinna spożywać ok. 0,75 g białka (protein) na 1 kg masy ciała dziennie. Czyli 80 kg mężczyzna powinien spożyć około 60 g białka dziennie, a 55 kg kobieta około 42 g białka dziennie.
Sportowcy spożywają około 1,4 g na 1 kg masy ciała dziennie.

Produkty bogate w białko to miedzy innymi: mięso (drobiowe, wołowe, wieprzowe), mięso z krabów i krewetek, soja, ryby, jaja, nabiał (sery, jogurty, mleko), migdały, szparagi, awokado, brokuły, makaron, groszek, fasola, płatki owsiane, słonecznik, nasiona dyni, cebula, sezam, kuskus.

PS
Aby dowiedzieć się więcej na temat zawartości białka w poszczególnych produktach wpisz w swoją wyszukiwarkę internetową: „ tabela produktów wysokobiałkowych ”

Żródło

Powrót do listy artykułów

Rodzaje jednostek

Tagi