Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w serwisie, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies (tzw. ciasteczek) na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.   ZAMKNIJ !

Maestria picia zielonej herbaty Marzec 04, 2013    99858 odsłon 80 poleceń   POLECAM!

Maestria picia zielonej herbaty

Podczas japońskiej ceremonii herbacianej, należy pamiętać aby ostatnia kropla herbaty z miski została głośno wysiorbana.

Wśród całej etykiety picia herbaty i ciszy tradycyjnej japońskiej ceremonii, siorbanie może wydawać się czynnością nie na miejscu, ale to zachowanie jest więcej niż dopuszczalnym sposobem na powiedzenie: dziękuję."Głośne picie ostatnich kropli herbaty oznacza, że gościom się podobało”.

Chado (chaneyu)– to sztuka/ceremonia przygotowania i picia herbaty, może być dosłownie tłumaczona jako „droga herbaty”. Oparta jest na czterech zasadach z buddyzmu zen: harmonia, spokój, szacunek i czystość. Każdy region Japonii posiada własną formę chado, jest to spuścizna japońskiego systemu feudalnego. Doświadczenie chado powinno obfitować w odczucia relaksu i duchowej równowagi. Obejmuje to docenienie smaku "matcha" (zielona herbata produkowana z liści krzewów specjalnie ocienianych matami) oraz znalezienie się w prawidłowej pozycji do spożywania. Każdy rytuał jest wykonywany z gracją i precyzją.

Jeśli uważasz, że to wszystko brzmi trochę zbyt formalnie, zwróć uwagę na korzyści zdrowotne wynikające z picia herbaty:

Zielona herbata zawiera duże ilości witamin, między innymi C, K, E i minerałów, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i wątrobie, chroni przed reumatyzmem lub zmniejsza jego natężenie, sprawdza się jako substancja wspomagająca w leczeniu chorób o podłożu zapalnym (grypa) – dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, przeciwdziała wylewom i zawałom serca, obniża poziom cholesterolu, likwiduje wolne rodniki i wspomaga proces trawienia.

Mimo tych jakże pożytecznych czynników największy wpływ na organizm ma stan ciała i ducha w jakim znajduje się spożywający. Chwila skupienia na wydawałoby się błahej czynności pozwala oderwać się od problemów dnia powszedniego, od czekających lub zakończonych zadań a przede wszystkim od stresu. Czyż nie jest to receptura na dobre samopoczucie?

 

Sposób parzenia: 

Zielona herbata powinna być parzona do trzech razy w wodzie o temperaturze od 60 do 80 °C, przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające. 

Powrót do listy artykułów

Rodzaje jednostek

Tagi