Zdrowe jedzenie - fasola
Marzec 04, 2013 99587 odsłon 99 poleceń POLECAM!
Fasola jest jedną z najdłużej uprawianych roślin. W stanie dzikim zwana jest bobem, posiada nasiona wielkości małego paznokcia. Nasiona bobu były zbierane w Afganistanie i u podnóży Himalajów. Aby poprawić formę naturalnie występujących odmian, były uprawiane w Tajlandii już od początku siódmego tysiąclecia p.n.e. Składane wraz ze zmarłymi w starożytnym Egipcie. Dopiero w drugim tysiącleciu p.n.e. w okolicach Morza Egejskiego, dawnej Hiszpanii i transalpejskiej Europie, nasiona bobu zaczęto uprawiać na szeroką skalę. W Iliadzie występuje wzmianka o fasoli i ciecierzycy składowanej na klepisku. Najstarsze znane dowody o udomowionej fasoli znaleziono w Ameryce, w jaskini Guitarrero, w Peru (okolice drugiego tysiąclecia p.n.e.).
Fasola była ważnym źródłem białka w całej historii Starego i Nowego Świata, i pozostała nim do dzisiaj. Większość rodzajów obecnie spożywanej fasoli pochodzi z obu Ameryk, będąc jedną z pierwszych roślin uprawnych, które zostały zaobserwowane przez Krzysztofa Kolumba, podczas jego eksploracji obecnego rejonu wysp Bahama. Dziś fasolajest rośliną uprawianą na całym świecie w ponad 20 gatunkach.
Spożywanie fasoli wzmacnia serce, chroni przed chorobą niedokrwienną, zawałem, pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową hamując wydzielanie kwasów żołądkowych (wskazane dla osób cierpiących na nadkwasotę), jest pomocne w profilaktyce osteoporozy, obniża poziom złego cholesterolu a podwyższa poziom dobrego, chroni przed miażdżycą, nadciśnieniem i zakrzepami, wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie (z uwagi na zawartość lecytyny), wspomaga przyswajanie witamin A, E, K i D, zawiera witaminy z grup E i B oraz minerały fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, z uwagi na zawartość lignany pomaga zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych (w głównej mierze raka sutka i jelita grubego).
Porcja 100 g suszonych nasion dostarcza ok. 290 kcal. W świeżych nasionach znajduje się więcej wody a mniej białka, węglowodanów, tłuszczów i składników mineralnych, niż w nasionach suszonych. Posiadają więcej witamin: witaminy C oraz beta-karotenu.
Fasolę gotujemy bez przykrycia żeby ulotniły się szkodliwe związki chemiczne (ubytek wody uzupełniamy wrzątkiem). Suszone nasiona przechowujemy w szczelnie zamkniętych naczyniach.
Co można zrobić aby ograniczyć wzdęcia i kłopotliwe gazy po spożyciu fasoli???
Można moczyć nasiona od 1 do 2 godzin w gorącej wodzie, co jakiś czas dolewając wrzątku. Po tym okresie należy wymienić wodę na świeżą- zimną i gotować do miękkości,
Można też moczyć fasolę ok. 8 godzin, następnie spęczniałe nasiona gotować- doprowadzić do wrzenia, wylać przegotowany wywar i ponownie zagotować w świeżej wodzie.
Można również, zalać fasolę zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i odcedzić (czynność powtórzyć dwukrotnie),
Powyższe sposoby gotowania pozbawiają niestety fasolę sporej ilości witamin i składników mineralnych.
Jednak jest sposób aby tego uniknąć: moczymy fasolę ok. 12 godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. Po posiłku, aby uniknąć dyskomfortu zalecamy zaparzenie odpowiednich ziółek.
Powrót do listy artykułów